Al tijdens je studententijd "voor het echie"
Studenten adviesbureaus zijn organisaties waarin studenten op projectbasis advies geven aan echte bedrijven. Het concept is ontstaan vanuit het idee dat ambitieuze studenten — ondanks hun jonge leeftijd — al veel kunnen bijdragen aan organisaties, mits ze goed begeleid worden.
Maar wat doen zulke bureaus precies? En waarom zijn ze zo waardevol als je een consultancycarrière overweegt?
Hoe werkt een studentenadviesbureau?
Als student adviseur werk je aan opdrachten die variëren van marktonderzoek en concurrentieanalyses tot strategie- en implementatievraagstukken. Je werkt meestal in een team van andere studenten, onder begeleiding van een ervaren projectcoördinator of consultant.
De bedrijven waarvoor je werkt zijn vaak actief in het mkb, scale-ups of maatschappelijke organisaties — organisaties die baat hebben bij frisse inzichten én betaalbaar advies.
Wat leer je ervan?
Een studentenadviesbureau is eigenlijk een mini-consultancyomgeving. Je leert:
-
Hoe je een klantvraag analyseert en vertaalt naar een concreet plan
-
Hoe je projectmatig werkt en deadlines bewaakt
-
Hoe je samenwerkt met verschillende teamrollen
-
Hoe je professioneel communiceert met opdrachtgevers
-
Hoe het voelt om als consultant écht impact te maken
Daarnaast bouw je aan je netwerk, ontwikkel je relevante skills en heb je iets op je cv staan waar recruiters écht op aanslaan.
En hoe zit het met Student Consultant en Smart Consultant?
Bij Student Consultant (voor wo-studenten) en Smart Consultant (voor hbo-studenten) werk je aan consultancyprojecten met begeleiding, training en feedback. Je ontwikkelt je als young professional, ontdekt welk type consultancy bij je past én draagt bij aan échte impact voor bedrijven.
Wat deze organisaties onderscheidt, is de combinatie van professionaliteit en flexibiliteit: je doet consultancyervaring op, maar naast je studie, op een manier die past bij jouw agenda en ambitie.
Kortom: studentenadviesbureaus zijn dé plek om je eerste stappen te zetten in de wereld van consultancy. Je leert het vak door het te doen — en dat is goud waard als je straks verder wil in de consultancywereld.
Anderen vroegen ook:
- Hoe kan je je voorbereiden op een carrière in de consultancy?
- Welke stages zijn relevant voor een carrière in de consultancy?
- Wat voor een opleidingsniveau heb je nodig om consultant te worden?
- Welke extracurriculaire activiteiten helpen je profiel?
- Wat is het verschil tussen Student Consultant en Smart Consultant?