Persoonlijk Advies

Solliciteren in de Consultancy

Het besluit om een carrière in de consultancy te starten weerspiegelt vaak de zoektocht naar uitdaging, afwisseling en professionele groei, zoals besproken in het artikel Spring in het Diepe: Waarom Consultancy voor Starters de Ultieme Kans is? In dit artikel bespreken we het sollicitatiegesprek als de cruciale eerste stap in jouw carrière en bieden we enkele handige tips voor een succesvolle sollicitatie!

Oprichter Reno Kochanowski lachend richting young consultants op kantoor

Sollicitatieproces in de Consultancybranche  

Het sollicitatieproces in de consultancybranche is gestructureerd en bestaat uit verschillende stappen die elk op een specifiek moment plaatsvinden. Het begint met informele ontmoetingen, zoals koffiemomenten met recruiters, die dienen als eerste onofficiële sollicitatiegesprekken. Hier is het cruciaal om direct een goede indruk achter te laten en je kennis over het bedrijf te tonen.   

Vervolgens wordt er tijdens de papieren ronde, waarbij de sollicitatie op basis van CV, motivatie en cijferlijsten wordt beoordeeld, een selectie gemaakt van kandidaten die voor een formeel sollicitatiegesprek worden uitgenodigd. Dit is meestal met een HR-medewerker, waarbij de focus ligt op persoonlijke informatie zoals opleiding en werkervaring, motivatie en een initiële evaluatie van geschiktheid.  

Hierna worden online tests en assessments, zoals persoonlijkheidstests en casestudies, gebruikt om analytische en probleemoplossende vaardigheden te beoordelen. Succesvolle kandidaten gaan door naar een tweede gespreksronde, vaak met een senior consultant of manager, waar dieper wordt ingegaan op technische vaardigheden, ervaring en motivatie. Hierbij worden ook soms case interviews toegepast, waarbij kandidaten een bedrijfssituatie analyseren en oplossen om hun probleemoplossend vermogen te demonstreren.  

Het is belangrijk op te merken dat case interviews en assessments op verschillende momenten tijdens het proces kunnen plaatsvinden, van voor het eerste gesprek tot als laatste checkpunt voordat je wordt aangenomen. Het sollicitatie proces waarborgt een grondige evaluatie van kandidaten op verschillende aspecten en leidt tot de selectie van de meest geschikte professionals voor consultancyrollen.  

 

Diepgaande kennis over het consultancybedrijf 

Vragen die je zeker kan verwachten tijdens je gesprekken zullen gaan over je huidige kennis van het bedrijf en het segment waarin het bedrijf opereert. Werkgevers willen weten hoe goed je je hebt ingelezen en of je op de hoogte bent van de belangrijkste ontwikkelingen binnen het bedrijf. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de meest recente prestaties en succesvolle projecten van het bedrijf.  

 

Waarom jij de juiste keuze bent 

Gedurende het hele proces, van motivatiebrief tot aan je laatste interview, draait het om het  overtuigend presenteren van jouw meerwaarde voor het consultancybedrijf. Let er hierbij op dat het geen betoog moet worden, maar dat dit op natuurlijke wijze uit je antwoorden naar voren komt. Werkgevers willen begrijpen waarom juist jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Communiceer belangrijke onderwerpen zoals relevante werkervaring, unieke vaardigheden en je potentiële bijdrage aan het team. Denk aan projecten, verantwoordelijkheden en prestaties die aansluiten bij de vereisten van de functie. Voor unieke vaardigheden kun je voorbeelden geven van situaties waarin deze vaardigheden van pas kwamen en hoe ze hebben bijgedragen aan het behalen van doelen of het oplossen van problemen. Wat betreft je bijdrage aan het team, kun je voorbeelden geven van samenwerkingen, leiderschapservaring of andere situaties waarin je hebt laten zien een waardevolle teamspeler te zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om juist aan te geven waar je nog wilt en kunt groeien in vaardigheden die essentieel zijn voor deze functie. 

 

Assessments in de Consultancy Sector 

Een assessment kan veel verschillende vormen aannemen en is een gestructureerde procedure of activiteit die wordt gebruikt om de vaardigheden, kennis, capaciteiten, persoonlijkheidskenmerken of andere relevante aspecten van een persoon te evalueren. Het doel van een assessment is om inzicht te krijgen in de geschiktheid van een kandidaat voor de specifieke functie. Voor consultancy-assessments is een grondige voorbereiding van essentieel belang.  

Tips om je goed voor te bereiden op assessments: 

Zoekt uit welke assessments er gebruikelijk zijn bij het kantoor waar je gaat solliciteren zodat je gericht kan voorbereiden. 

Heel veel oefenen! Via verschillende websites kun je je optimaal voorbereiden op de assessments die voor jou relevant zijn: Practice Aptitude & Assessment Tests | Assessment-Training.com

Vertrouw op jezelf. Alhoewel de assessments uitdagend kunnen zijn is het niet de bedoeling dat je hier onzeker over wordt. Vaak hebben bedrijven een lower bound ingesteld waar hun werknemers aan moeten voldoen, maar het wordt niet van je verwacht om overal 100% op te scoren! 

 

Conclusie 

De tips en uitleg die gegeven worden in dit artikel kunnen je beter voorbereiden op jouw sollicitatie en een kickstart geven aan jouw carrière in de consultancy. In het dynamische veld van consultancy is het doorlopen van dit sollicitatieproces een waardevolle ervaring en wij helpen je graag verder bij het vinden van de juiste match!